Tekniikka ja Talous 02/2019

Tekniikka&Talous 02/2019
Juttu luettavissa myös täältä.

Uusi mittari vanhaan käyttöön – Talas automatisoi eristysvastusmittauksen – voi säästää vaikeissa olosuhteissa rutkasti rahaa

Helsinkiläisellä Talas Electricillä on käsissään ainutlaatuinen keksintö ja tuote: automaattinen eristysvastusmittari.

”Voi sanoa, että meillä on maailmanlaajuisestikin kultakimpale käsissä. Laitteen avulla saadaan eristysvastusmittaus automatisoitua”, toimitusjohtaja Matti Myllymäki kertoo.

Alan markkina on suuri. Sähkömoottoreita on maailmassa yli 450 miljoonaa, ja niiden määrä kasvaa joka vuosi kymmenellä prosentilla.

Talas on keskittynyt sähkömoottoreiden automaattiseen eristysvastusmittaukseen sekä seisontalämmitykseen.

Talaksen mittarit ja kuivaajat pääsevät oikeuksiinsa paikoissa, joissa sähkömoottorit joudutaan asentamaan kosteisiin olosuhteisiin tai huonon ilmanlaadun omaaviin paikkoihin. Kosteus ja lika aiheuttavat moottoreille jatkuvia ongelmia, ja lähes viidennes moottorivaurioista voidaankin laittaa kosteuden tai lian piikkiin.

Alhaisen eristysvastuksen aiheuttamat oikosulut ovat matalajännitemoottoreiden toiseksi yleisin ja korkeajännitemoottoreiden yleisin rikkoutumisen syy. Jatkuva eristysvastusmonitorointi pystyy myös havaitsemaan laakerivikoja.

Tuotteen kehitys aloitettiin vuonna 2010. Idea alkulähde on Moskovan metrossa, joka kärsi moottoreiden oikosuluista.

”Saimme tuotteen vuonna 2017 valmiiksi, ja sen jälkeen olemme myyneet yli 50 laitetta. Suurin osa on mennyt Suomeen. Ostajat löytyvät paperiteollisuudesta, metalliteollisuudesta sekä kunnallistekniikan piiristä”; Myllymäki luonnehtii.

Laitteiden valmistus aloitettiin vuosi sitten. Sopimusvalmistajana toimii hämeenkyröläinen Kyrel. Yhden laitteen hinta on noin 450 euroa. Lupaavasta tuotteesta huolimatta Talaksenkin meno on välillä töyssyistä.

”Asiakkaat ovat laitteen hyödyistä huolimatta yllättävän konservatiivisia ja päätössyklit pitkiä. Esimerkiksi kunnallistekniikassa laitteita on vaikea saada kaupaksi muualle kuin uusiin tai saneerattaviin jätevedenpuhdistamoihin.”

Myös tuotekehitys on laahannut. Mittari valmistui puolitoista vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.

”Tästä on aiheutunut vaikeuksia rahoitukseen. Aika iso osa ajasta menee siihen, että selittelee rahoittajille, miksi olemme myöhässä.”

Myllymäki toivoo yrityksen uskottavuuden paranevan positiivisten käyttökokemusten myötä.

”Jatkossa markkinoimme mittaus- ja kuivausteknologiaamme loppuasiakkaiden ohella laitevalmistajille. Uusista toimialoista toivomme saavamme ison tukijalan öljy- ja kaasualan yrityksistä.”

Jos Myllymäen kaavailut toteutuvat, yhtiön liikevaihto monikymmenkertaistuu 4–5 miljoonaan seuraavien viiden vuoden aikana.

Talas Electric
Perustettu: 2015
Liikevaihto: 150 000 euroa
Henkilöstö: 10
+ Mahdollisuudet: Suuret markkinat, uniikki tuote
– Uhat: Teollisuuden ¬konservatiivisuus